Ubuntu 11.04


A aparut azi Ubuntu 11.04 si deja mi l-am si instalat :) Nu a fost ceva planificat ci doar intrasem in Ubuntu si am vazut ca mi-a propus sa fac upgrade la versiunea noua. Cum stiam ca in 11.04 sunt cateva lucruri noi si frumoase, am zis ca nu strica sa fac upgrade.

Procesul de upgrade a mers fara probleme, insa mi s-a parut cam lung. Defapt a fost la fel de lung ca si in versiunea anterioara, luand in total cam 1.5 – 2 ore (cu tot cu downloadul pachetelor modificate). Cand a terminat a cerut un reboot si dupa reboot totul a mers perfect, inclusiv… noua interfata grafica Unity. Am pus accent pe aceasta noua functie pentru ca e cu adevarat ceva nou in lumea desktop-urilor Linux, si in plus cica ar cam avea probleme pe placile video ATI dar la mine se pare ca merge fara probleme. Pentru cei care-si fac upgrade si dau tot de vechea interfata (ceea ce inseamna ca nu se intelege bine Unity cu placa lor video) se poate instala Unity 2D. Din cate am inteles merge la fel, poate chiar mai repede, doar ca-i lipsesc cateva efecte, dar nimic deranjant.

Dupa mine noua interfata „face toti banii”, pentru ca poate fi ceea ce are nevoie Linux-ul ca sa castige mai multi adepti. Ca design imi place, e mult mai curata ca vechea interfata si pare mai usor de folosit. Este disponibil mai mult loc pe ecran, in plus lucrurile nefolositoare sunt ascunse – de exemplu meniul aplicatiei se pune sus ca la Mac OS X dar nu este vizibil pana nu te apropii cu mouse-ul de zona respectiva. Aveti mai jos doua screenshot-uri asa cum arata la mine desktop-ul dupa instalare (tineti cont ca eu mai aveam cateva aplicatii instalate de dinainte de upgrade…).

Pentru cei care agreeaza scurtaturile din tastatura… aveti aici o lista cu cele mai uzuale scurtaturi.

Pe langa Unity, Ubuntu 11.04 mai aduce si alte schimbari, printre care:

Daca vreti sa aveti Ubuntu 11.04 puteti fie sa faceti upgrade daca aveti o versiune mai veche, fie sa-l descarcati de aici daca il instalati pentru prima data.

,

  1. Nu sunt comentarii.
(nu va fi publicat)