Tablete de peste 5000 de dolari

Desi toata lumea se bate in zilele astea pe tablete cat mai ieftine, exista si niste tablete care pot costa cat o masina (asa, mai second). Xplore Technologies produce o linie de tablete pe Windows si Android la care pretul maxim e de 5600 dolari. Cine ar plati asa mult pentru o tableta oare? Pai… armata si diverse companii, pentru ca sunt niste tablete facute sa mearga in cele mai aspre conditii – rezista la cazaturi, rezista la ploaie, scapare in apa, praf, vibratii, soare… Parerea mea e ca si parintii ar trebui sa se uite dupa asa ceva pentru odraslele lor :)

In banii astia puteti obtine o tableta cu Intel i5 sau i7, memorie destula si spatiu de stocare pana la 480 GB (majoritatea tabletelor se opresc pe la 128 – 256 GB), baterie de cel putin 8 ore, un ecran care se vede bine si cand bate soarele pe el plus posibilitatea de operare cu manusi sau cand ecranul este ud.

Deci… daca vreti o tableta rezistenta la… copii, luati una din asta :)

, ,

2 Comentarii

OS X Beta liber pentru toata lumea

Apple a dat drumul programului OS X Beta Seed pentru toata lumea, asa ca daca va intereseaza sa instalati viitoarea versiune de OS X o puteti face oricand. Trebuie doar sa va inregistrati in program aici si sa aveti un Mac ;) Desigur, daca tot luati parte la program ar fi bine sa dati si ceva feedback inapoi ca sa stie Apple cum sa scoata o versiune mai buna si mai lipsita de bug-uri :)

, ,

3 Comentarii

Ubuntu 14.04 LTS

Canonical a lansat azi versiunea 14.04 a lui Ubuntu (nume de cod “Trusty Tahr”), o versiune LTS adica una care primeste suport activ pentru 5 ani de zile. Este perfecta mai ales pentru mediile business unde nu se face upgrade chiar asa des.

Ubuntu 14.04 LTS are printre noutati urmatoarele:

 • Kernel 3.13
 • Python 3.4
 • Xen 4.4
 • LibreOffice 4.2.3
 • MySQL 5.6 sau MariaDB 5.5
 • Apache 2.4
 • PHP 5.5
 • Unity 8 (disponibil ca preview)

Pe partea server se pune un accent pe tehnologiicle cloud, distributia suportand OpenStack, Docker si altele.

Daca vreti mai multe detalii, consultati Release Notes-ul.

Download de aici.

, ,

Nu există comentarii

Romania care este

,

4 Comentarii

Carburant din apa de mare

Cei care se tem ca vom fi inundati de mari si oceane ca urmare a incalzirii globale pot sta linistiti pentru ca armata americana are in desfasurare un proiect prin care incearca sa transforme apa de mare intr-un combustibil si se pare ca deja au succes, reusind deja sa propulseze cu ajutorul combustibilului obtinut in laborator un avion teleghidat (cu motor pe combustie, desigur). Deci in viitor vom lua apa pestilor si o vom folosi pe post de carburant :) Unde mai pui ca ar trebui sa si scada pretul carburantilor, ca apa de mare avem destula.

Nu va explic exact care este procedeul chimic pentru ca nu ma pricep la chimie dar cine vrea sa citeasca mai multe despre asta poate consulta articolul acesta.

Nu există comentarii

Review Samsung Galaxy S5

AnandTech are un review foarte detaliat al noului Samsung Galaxy S5 pe care va recomand sa-l cititi daca va intereseaza astfel de chestii. Concluzia lui e ca merita banii, e un telefon bun dar… la fel ca si celelalte, nu e chiar perfect :) Ce-mi place mie e ca desi are procesor mai tare decat S4, reuseste totusi sa consume mai putin decat acesta. Astept insa smartphone-ul care sa reziste o saptamana cu o incarcare…

Puteti citi review-ul aici.

, ,

Nu există comentarii

De azi Microsoft nu mai ofera suport pentru Windows XP

Ziua de 8 aprilie 2014 este ziua cand Microsoft isi ia mainile de pe Windows XP, adica nu mai lanseaza actualizari pentru acesta, nici macar de securitate. Au trecut 12 ani de la lansarea lui si Microsoft vrea sa mute utilizatorii pe Windows 7/8, asa ca miscarea e de inteles. In acest timp au mai aparut e versiuni de Windows: Windows Vista, care nu a fost prea bine primit, Windows 7 care a reusit in septembrie 2012 sa treaca pe primul loc in topul celor mai populare sisteme de operare desktop si Windows 8 pe care Microsoft il tot promoveaza acum.

Tot de azi se termina si cu suportul pentru Office 2003, dar la capitolul acesta nu cred ca exista multi care sa se fi grabit sa faca actualizarile date de Microsoft ;)

Ce inseamna asta pentru cei care inca mai folosesc Windows XP ? Nimic grav, deocamdata… inseamna ca nu vor mai primi update-uri de securitate si pe masura ce se mai descopera diverse vulnerabilitati vor deveni tot mai vulnerabili la malware si alte riscuri de securitate. Recomandarea ar fi desigur sa-si faca upgrade.

 

, ,

Nu există comentarii

Seagate lanseaza un disc de 6 TB

Seagate a lansat un disc de 6 TB, mai rapid cu 25% decat varianta de 4 TB si, spre deosebire de concurenta (WD – Ultrastar He6), nu foloseste heliu. S-a ajuns la aceste performante folosind tehnologia de stocare perpendiculara ce a fost modificata sa suporte o densitate de stocare de 1000 Gbit/in2 fata de 831 Gbit/in2 cat se putea inainte. Discul merge la 7200 RPM si se conecteaza la calculator fie printr-o interfata SAS de 12 Gbps, fie printr-o interfata SATA de 6 Gbps.

Varianta enterprise a discului mai are niste caracteristici speciale:

 • suporta criptare automata a datelor si stergerea sigura atunci cand se doreste inlocuirea discului, fiind certificata FIPS SED
 • este proiectata sa suporte in medie scrierea a 550 TB de date pe an, de 10 ori mai mult decat suporta un disc “desktop”
 • are o tehnologie de corectie a erorilor numita “Super Parity” care cica permite array-urilor RAID sa fie reconstruite in cateva ore in loc de cateva zile cat ar dura in mod normal

Deocamdata preturile nu au fost anuntate dar cu siguranta vor aparea in viitorul apropiat.

, ,

Nu există comentarii

Bug in OpenSSL ce permite citirea memoriei in blocuri de 64k

Un bug destul de serios a aparut in ultimele versiuni de OpenSSL (1.0.1 si 1.0.2 beta) ce permite citirea memoriei serverului in blocuri de 64k. Asta inseamna ca este posibil sa se citeasca inclusiv cheia privata de criptare (daca este gasita) ceea ce duce la compromiterea completa a traficului criptat. Mai grav este ca bugul este prezent de prin 2011 si a fost cunoscut din martie 2012. Implicatiile sunt destul de mari pentru ca OpenSSL este folosit atat pe webservere (Apache, Nginx) cat si in aplicatii de chat, mail, VPN-uri, etc.

Distributiile care folosesc versiunile 0.9.8 si 1.0.0 nu sunt vulnerabile, atata timp cat n-au portat modificarile din versiunile mai noi. Ideal ar fi ca daca apare vreun update pentru OpenSSL sa-l faceti, chiar daca este vorba de o versiune mai veche. Ultimele versiuni ale distributiilor sunt aproape sigur vulnerabile:

 • Debian Wheezy (stable), OpenSSL 1.0.1e-2+deb7u4
 • Ubuntu 12.04.4 LTS, OpenSSL 1.0.1-4ubuntu5.11
 • CentOS 6.5, OpenSSL 1.0.1e-15
 • Fedora 18, OpenSSL 1.0.1e-4
 • OpenBSD 5.3 (OpenSSL 1.0.1c) si 5.4 (OpenSSL 1.0.1c)
 • FreeBSD 8.4 (OpenSSL 1.0.1e) si 9.1 (OpenSSL 1.0.1c)
 • NetBSD 5.0.2, OpenSSL 1.0.1e
 • OpenSUSE 12.2, OpenSSL 1.0.1c

Bugul (CVE-2014-0160) se afla in extensia TLS Heartbeat si aceasta trebuie fie actualizata, fie eliminata (compilare cu -DOPENSSL_NO_HEARTBEATS).

Mai multe detalii despre aceasta problema precum si informatii pentru rezolvarea ei pot fi consultate pe pagina heartbleed.com.

, , ,

Un comentariu

Templele din Angkor Wat disponibile prin Google Street View

Google Street View va permite de acum sa vedeti templele Angkor Wat fara sa mai faceti un drum pana in Cambogia. In total au fost facute peste 90000 de poze panoramice pentru acest proiect cu ajutorul masinutelor Google si a echipamentelor portabile (trekkers).

Puteti incepe explorarea de aici iar daca doriti sa aflati mai multe informatii puteti citi sectiunea speciala din Google Cultural Institute.

, ,

Nu există comentarii