Ubuntu 14.04 LTS

Canonical a lansat azi versiunea 14.04 a lui Ubuntu (nume de cod “Trusty Tahr”), o versiune LTS adica una care primeste suport activ pentru 5 ani de zile. Este perfecta mai ales pentru mediile business unde nu se face upgrade chiar asa des.

Ubuntu 14.04 LTS are printre noutati urmatoarele:

 • Kernel 3.13
 • Python 3.4
 • Xen 4.4
 • LibreOffice 4.2.3
 • MySQL 5.6 sau MariaDB 5.5
 • Apache 2.4
 • PHP 5.5
 • Unity 8 (disponibil ca preview)

Pe partea server se pune un accent pe tehnologiicle cloud, distributia suportand OpenStack, Docker si altele.

Daca vreti mai multe detalii, consultati Release Notes-ul.

Download de aici.

, ,

Nu există comentarii

Romania care este

,

4 Comentarii

Carburant din apa de mare

Cei care se tem ca vom fi inundati de mari si oceane ca urmare a incalzirii globale pot sta linistiti pentru ca armata americana are in desfasurare un proiect prin care incearca sa transforme apa de mare intr-un combustibil si se pare ca deja au succes, reusind deja sa propulseze cu ajutorul combustibilului obtinut in laborator un avion teleghidat (cu motor pe combustie, desigur). Deci in viitor vom lua apa pestilor si o vom folosi pe post de carburant :) Unde mai pui ca ar trebui sa si scada pretul carburantilor, ca apa de mare avem destula.

Nu va explic exact care este procedeul chimic pentru ca nu ma pricep la chimie dar cine vrea sa citeasca mai multe despre asta poate consulta articolul acesta.

Nu există comentarii

Review Samsung Galaxy S5

AnandTech are un review foarte detaliat al noului Samsung Galaxy S5 pe care va recomand sa-l cititi daca va intereseaza astfel de chestii. Concluzia lui e ca merita banii, e un telefon bun dar… la fel ca si celelalte, nu e chiar perfect :) Ce-mi place mie e ca desi are procesor mai tare decat S4, reuseste totusi sa consume mai putin decat acesta. Astept insa smartphone-ul care sa reziste o saptamana cu o incarcare…

Puteti citi review-ul aici.

, ,

Nu există comentarii

De azi Microsoft nu mai ofera suport pentru Windows XP

Ziua de 8 aprilie 2014 este ziua cand Microsoft isi ia mainile de pe Windows XP, adica nu mai lanseaza actualizari pentru acesta, nici macar de securitate. Au trecut 12 ani de la lansarea lui si Microsoft vrea sa mute utilizatorii pe Windows 7/8, asa ca miscarea e de inteles. In acest timp au mai aparut e versiuni de Windows: Windows Vista, care nu a fost prea bine primit, Windows 7 care a reusit in septembrie 2012 sa treaca pe primul loc in topul celor mai populare sisteme de operare desktop si Windows 8 pe care Microsoft il tot promoveaza acum.

Tot de azi se termina si cu suportul pentru Office 2003, dar la capitolul acesta nu cred ca exista multi care sa se fi grabit sa faca actualizarile date de Microsoft ;)

Ce inseamna asta pentru cei care inca mai folosesc Windows XP ? Nimic grav, deocamdata… inseamna ca nu vor mai primi update-uri de securitate si pe masura ce se mai descopera diverse vulnerabilitati vor deveni tot mai vulnerabili la malware si alte riscuri de securitate. Recomandarea ar fi desigur sa-si faca upgrade.

 

, ,

Nu există comentarii

Seagate lanseaza un disc de 6 TB

Seagate a lansat un disc de 6 TB, mai rapid cu 25% decat varianta de 4 TB si, spre deosebire de concurenta (WD – Ultrastar He6), nu foloseste heliu. S-a ajuns la aceste performante folosind tehnologia de stocare perpendiculara ce a fost modificata sa suporte o densitate de stocare de 1000 Gbit/in2 fata de 831 Gbit/in2 cat se putea inainte. Discul merge la 7200 RPM si se conecteaza la calculator fie printr-o interfata SAS de 12 Gbps, fie printr-o interfata SATA de 6 Gbps.

Varianta enterprise a discului mai are niste caracteristici speciale:

 • suporta criptare automata a datelor si stergerea sigura atunci cand se doreste inlocuirea discului, fiind certificata FIPS SED
 • este proiectata sa suporte in medie scrierea a 550 TB de date pe an, de 10 ori mai mult decat suporta un disc “desktop”
 • are o tehnologie de corectie a erorilor numita “Super Parity” care cica permite array-urilor RAID sa fie reconstruite in cateva ore in loc de cateva zile cat ar dura in mod normal

Deocamdata preturile nu au fost anuntate dar cu siguranta vor aparea in viitorul apropiat.

, ,

Nu există comentarii

Bug in OpenSSL ce permite citirea memoriei in blocuri de 64k

Un bug destul de serios a aparut in ultimele versiuni de OpenSSL (1.0.1 si 1.0.2 beta) ce permite citirea memoriei serverului in blocuri de 64k. Asta inseamna ca este posibil sa se citeasca inclusiv cheia privata de criptare (daca este gasita) ceea ce duce la compromiterea completa a traficului criptat. Mai grav este ca bugul este prezent de prin 2011 si a fost cunoscut din martie 2012. Implicatiile sunt destul de mari pentru ca OpenSSL este folosit atat pe webservere (Apache, Nginx) cat si in aplicatii de chat, mail, VPN-uri, etc.

Distributiile care folosesc versiunile 0.9.8 si 1.0.0 nu sunt vulnerabile, atata timp cat n-au portat modificarile din versiunile mai noi. Ideal ar fi ca daca apare vreun update pentru OpenSSL sa-l faceti, chiar daca este vorba de o versiune mai veche. Ultimele versiuni ale distributiilor sunt aproape sigur vulnerabile:

 • Debian Wheezy (stable), OpenSSL 1.0.1e-2+deb7u4
 • Ubuntu 12.04.4 LTS, OpenSSL 1.0.1-4ubuntu5.11
 • CentOS 6.5, OpenSSL 1.0.1e-15
 • Fedora 18, OpenSSL 1.0.1e-4
 • OpenBSD 5.3 (OpenSSL 1.0.1c) si 5.4 (OpenSSL 1.0.1c)
 • FreeBSD 8.4 (OpenSSL 1.0.1e) si 9.1 (OpenSSL 1.0.1c)
 • NetBSD 5.0.2, OpenSSL 1.0.1e
 • OpenSUSE 12.2, OpenSSL 1.0.1c

Bugul (CVE-2014-0160) se afla in extensia TLS Heartbeat si aceasta trebuie fie actualizata, fie eliminata (compilare cu -DOPENSSL_NO_HEARTBEATS).

Mai multe detalii despre aceasta problema precum si informatii pentru rezolvarea ei pot fi consultate pe pagina heartbleed.com.

, , ,

Un comentariu

Templele din Angkor Wat disponibile prin Google Street View

Google Street View va permite de acum sa vedeti templele Angkor Wat fara sa mai faceti un drum pana in Cambogia. In total au fost facute peste 90000 de poze panoramice pentru acest proiect cu ajutorul masinutelor Google si a echipamentelor portabile (trekkers).

Puteti incepe explorarea de aici iar daca doriti sa aflati mai multe informatii puteti citi sectiunea speciala din Google Cultural Institute.

, ,

Nu există comentarii

Microsoft face WinJS open source

WinJS este o librarie de controale JavaScript facuta de Microsoft pentru a ajuta dezvoltatorii sa creeze aplicatii web cu aspect nativ de Windows 8, sau cel putin asa mi se pare mie. Descrierea lor generala este “librarie Windows pentru JavaScript”, dar din toate exemplele se vede ca emuleaza foarte bine elementele de baza din Windows 8. Deci, in general este targetata catre dezvoltatorii care vor sa faca aplicatii de Windows 8 pe tehnologii web, ceea ce e un lucru bun pentru ca exista mai multi programatori de HTML/JS decat de Windows 8. Puteti vedea cateva exemple de utilizare ale acestei librarii aici.

Partea faina e ca WinJS este de azi disponibil ca Open Source sub licenta Apache 2.0, deci oricine poate vedea codul, il poate modifica si poate invata din el. Pe de alta parte Microsoft cu siguranta va avea de castigat din asta pentru ca o multime de oameni destepti vor ajuta la dezvoltarea lui si il vor face cat mai compatibil cu toate browserele actuale.

Sursa lui WinJS este disponibila de acum pe GitHub, aici.

, , , , ,

Nu există comentarii

Microsoft a lansat Windows Phone 8.1

Microsoft a lansat azi in cadrul conferintei Build versiunea 8.1 a lui Windows Phone. Nu este o versiune cu multe schimbari dar aduce cateva chestiuni interesante pentru posesorii de telefoane cu Windows 8: mai multe tile-uri vizibile pe ecran pentru cei cu ecrane mari, posibilitatea de a defini un background si aparitia “asistentei” Cortana, un fel de Siri combinat cu Google Now (momentan in varianta beta). Pentru un review al “asistentei” puteti consulta acest articol.

Ce e mai tare e ca Microsoft a anuntat ca update-ul va fi disponibil pe toate telefoanele cu Windows Phone 8 indiferent de vechime, spre deosebire de Android care si acum are pe piata versiuni vechi, gen 2.3.

, ,

Nu există comentarii